Kolumne:
Natašina tufahija
Natašina tufahija

Tufahije

Stara je “istina” da je svaki voćni kolač manje “grešan” od onih što nemaju u sebi voća, pa, ako biste da zgrešite i jede vam se nešto laganije od slatkiša,tufahije su idealan izbor. Na pijaci ih ima dosta jabuka, idalno je da imate neku zalihu iz sopstvenih, neprskanih voćnjaka, (doduše, one sad baš teško održavaju), ali ako ste za kupovne, kao dobar izbor pokazale su se nakisele greni smit.

Neki će vam reći da ovo nije kolač za nestrpljive, ali iskustvo nas uči da nije baš ni „viša matematika“. U suštini, brzo se spremaju, strpljenje je potrebno samo da sačekaš da se ohlade i postanu – fenomenalne.

Dakle, za tufahije valja nabaviti:

8 jabuka srednje veličine (oko 1,5 kg)

500 g šećera (može i upola manje)

80 – 100 g mlevenih oraha

1 belance (teoretski, može i bez njega, pa imate posnu poslasticu)

1 limun

1l vode

2 vanilin – šećera

šlag za dekoraciju

Praktično je odmah staviti sirup od vode, šećera I limuna. Polovinu limuna iscedite, a pola nasecite na kolutove I stavite da se kuvaju u sirupu (naravno, ovaj limun doobro oprati). Sirup ne treba da je pregust, tek da proključa.

Rudnicka neprskana

Rudnička neprskana

U međuvremeno oljuštiti jabuke. Ako su neprskane (kao što su bile moje), sačuvajte koru. U suprotnom – zaboravite ovaj detalj J. Najpipaviji deo je vađenje sredine. Ako imate poluloptastu alatku, biće lakše, ako ne – što manja kašičica. Ideja je da ne ostane koštica ni njihove tvrde opne, a da ne napravite “krater” koji će istanjiti zidove jabuke. Posebno budite pažljivi pri dnu, hoće kašičica da probije, a onda takva jabuka više nije za tufahije.

Ako vam baš ne ide brzo, pripremite vodu sa malo limunske kiseline ili vitamina C u prahu, pa očišćene jabuke stavite u nju, da ne potamne, dok sve ne oljuštite I izdubite.

Taman je sirup proključao na laganaj vatri, stavljajte jabuke, pazite da ih ne oštetite. Treba da “omeknu”, ali nikako da skroz smekšaju. Otprilike desetak minuta.

Pažljivo ih vadite i ređajte u puterom podmazan pleh ili vatrostalnu posudu. Napunite ih smesom od oraha i umućenog belanca.

U sirup sad, ako imate valjane ljuske, stavite da se i one prokuvaju. Ako su vam jabuke crvene, dobićete famoznu ružičastu boju, a o ukusu – da ne govorim.

Stavite u rernu na 200 stepeni najviše 15 minuta. Pažljivo probajte čačkalicom. Dakle meke – ali nikako gnjecave ili, ne-daj-bože kašaste.

Sad dolazi onaj deo sa strpljenjem: ostavite jabuke najpre da se ohlade na sobnoj temperature, a potom u frižideru.

Dobro ohlađene ukrasite šlagom.

P.S.

Neki, kao ja, vole da u fil dodaju i suvo grožđe. Neće da pokvari, samo ga prvo potopite u vrelu vodu da malko nabubri i omekša