Koliko pre nekoliko meseci pokušali smo da nađemo kompromis na relaciji zdravo-slatko, pa smo vam pokazali kako izgleda crna čokolada sa semenkama bundeve i morskom solju.
Od ta doba, stvari su se malo otele kontroli ( 🙂 ), pa je slana čokolada (al’ baš – slana), postala pravi hit.
Ova na slici je sa pršutom i komadićima smokve, a ima je i sa začinskim biljem. Biber i ljuta paprika i nisu neka novost, ali pršuta – to je moralo da se proba.
I da vidite, nije nezanimljivo, još manje neukusno. Svi ukusi su ostali, a ipak se lepo slažu.
Zato predlažemo da i sami ponešto probate, naročito ako hoćete da budete “fensi” i iznenadite prijatelje gastro-hrabrošću koja ima smisla.
Veoma je važno da sastojci koji idu u čokoladu budu dobro osušeni. Mislim da je za pršutu neophodan sušač, alternativa je rerna na 50 stepeni i mnoooogo strpljenja. U svakom slučaju, ne sme da bude meka ni “rastegljiva”.Vodite računa kod začina, takođe valja da budu dobro suvi i delimično usitnjeni.
Osnovni princip:
Čokolada mora da “uhvati”, ali ostavite komadiće i da se vide.
Obavezno posolite usitnjenom morskom solju.
Kada se ohladi i stegne, izlomite krupnije komade i to bi bilo to.