Kolumne:
cizkejk

Sasvim domaći „čizkejk“ (Cheesecake)

Izgleda da ima dosta nas koji volimo slatkiše preko cele godine (J), pa nisam sigurna da li je mudro ovo nazvati „letnjim“ specijalitetom, ali je sigurno da ima prednosti kad tortu prekriješ svežim, sezonskim voćkicama. Zato baš sada recept, a praviti se može kad god vam je volja, jer smrznutog i raznog voća uvek ima.

Iskreno, malo me je plašilo hoće li moj „čizkejk“ biti kao pravi, ali ispostavilo se da nije neka mudrost, a ni veština. Zato od Nataše jedno veliko: samo napred!

I ispostavilo se da ovo svi vole: i ne-ljubitelji voća, i ljubitelji klasičnih torti, a naročito i bez dileme, oni što vole kremaste kolače.

Evo šta je od namirnica potrebno:

Za donji sloj („koru“)

  • 300 g mlevenog keksa
  • 5 kašika mleka
  • 180 g putera ili margarina

Za belu masu

  • 1 pakovanje sitnog sira (Ja sam kao preporuku dobila Ella sir od 450 grama i njega koristila. U originalni cheesecake ide maskarpone, ali meni se čini da je malko poskup za naše prilike, izbor je vaš.)
  • 1 kesica „krem fix“ praška (čak može i bez nje, sa njom je pouzdanije)
  • 1 vanilin šećer
  • 50 ml vode
  • 1 kesica želatina (10 g)
  • 500 ml biljne pavlake ( opet preporuka – Meggle)
  • 200 g šećera u prahu

Za voćni preliv

  • 450 g crvenog voća, može i kombinacija
  • 100 ml vode
  • 4 kašike šećera
  • 1 želatin (10 g)
  • 50 ml vode za želatin

Najpre izvadite marganrin ili puter iz frižidera i ostavite na sobnoj temperaturi (to uvek zaboravim, pa mi ugrozi „tajming“ J ).

Najbolje je početi „s vrha“, od voćnog preliva. Kuvati voće sa vodom i šećerom desetak minuta, da postane mekše, kao za džem. Kesicu želatina preliti sa 50ml hladne vode i ostaviti da nabubri 10 minuta u posudi koja može da se greje na ringli (najbolje su šerpice od ¼ litra). E, ovo je važno: nabubreli želatin staviti na toplu ringlu i uz mešanje sačekati da se otopi. Nikako ne valja da provri. Ovo je važno za svaki želatin koji se otapa i isti postupak se primenjuje i za masu od pavlake i sira. Tako otopljeni želatin dodati u voće koje ste skinuli sa vatre. Ostaviti da se ohladi.

Omekšali margarin ili maslac i umutiti mikserom sa mlevenim keksom i mlekom. Smesa ume da bude rastresita, pa je prebacite u kalup za tortu i formirajte koru prstima. Lepo rasporedite uz ivice, da ne bude „rupica“ kad se budu sekli parčići.

Staviti u frižider da se stegne dok se pravi beli fil.

Umutiti slatku pavlaku i dodati krem fix. U tu smesu zatim dodajte sir, vanilin šećer i šećer u prahu. Želatin ostavite da nabubri 10 min. i zatim ga zagrejte tek toliko da se istopi (nikako da provri). U otopljeni želatin dodati kašiku umućene bele smese (slobodno, iako je topao), pa zatim sve preručiti u umućenu pavlaku sa sirom i dobro sve promešati (ja koristim poslastičarsku špatulu, može i mikserom). Beli fil sipati u kalup preko kore od keksa i opet pazite da popunite ivice sa strane, kako vam ne bi ostale rupice kada skinete kalup.

Voćni fil se u međuvremenu prohladio, pa ga rasporedite ravnomerno preko belog fila.

Ostaviti u frižideru da odstoji 6 do 8 sati u kalupu. Lagano nožem odvojite kolač od kalupa, oslobodite kalup i skinite ga.

Sad se setih dve pozamašne francuske kuvarice Maite, pionirke TV kulinarstva, koja bi sve svoje recepte završavala rečju :„Voilà!“

E pa tako: izvolte!