Kolumne:
m

Maslinovo ulje i beli i luk

Ako me nešto podseća na leto, onda je to preliv od maslinovog ulja, sa malo limunovog soka, sitno seckanim belim lukom i peršunom. I naravno malo soli. Ne znam ime ovog preliva, nije ni važno, svi ga znaju. Mi ga zovemo Mrćalez. Bez njega ne mogu da zamislim ni jednu ribu. Ide savršeno i uz kuvani krompir, beli mladi sir, divan je i samo sa hlebom, da se umače, njam, njam… Što se mene tiče, ide i uz sve vrste mesa. Ide uz sve. Ne vidim razlog da se ovaj jednostavan preliv ne koristi i u zimskom periodu, ali je činjenica da kad grane sunce za njim češće posežemo i verovatno me zato toliko podseća na more. Naravno, morate da volite beli luk za ovo – ako ne volite, mnogo ste propustili, da znate…

Nek se neko naježi na pomen belog luka… ja bez njega ne mogu da živim, po cenu bilo čega. Treba mi svež, treba mi u jelima. Za dane „izolacije“ kad ne morate da se viđate sa ljudima – dajte sebi oduška. A znate i i da je nezamenjiv lek. A ima i muškaraca kojima je seksi hehe.