Kolumne:
invent-cov

Mirisne i meke rolnice sa cimetom – kanellbular

Hladnoći se može prkositi na razne načine. Jedan od ukusnijih – toplo, mirisno pecivo i kuvano vino (isto toplo i mirisno J ).

Praznično vreme u Švedskoj nezamislivo je bez dve sorte peciva: buhtli sa šafranom, koje se još zovu i „macine oči“ i buhtli ca cimetom – u originalu kanelbullar.

Pecivo sa šafranom je fenomenalno, ali pošto je šafran ovde prilično skup i nije uvek izvesno da čete ga pronaći, rolnice sa cimetom su „sigurica“. A, ruku na srce, lakše ih je i napraviti.

Potrebno:
Za testo
150 gr putera (može i margarin, puter ipak bolji)
5 dl mleka
50 gr svežeg kvasca (neće škoditi ni ako stavite jednu i po kockicu, to je oko 60 gr)
1 dl šećera (nije greška, izmerite šećer čašom ili šoljom otprilike te zapremine)
1 prstohvat soli
2 kašičice mlevenog kardamoma (tipično skandinavska „špecija“, odlična, ali ako ne nađete, može i bez toga)
800 gr mekoga brašna

Za fil:
100 gr otopljenog margarina ili putera
1 dl šećera
2 velike kašike cimeta
Za premazivanje
1 jaje
Malo seckanih badema ili krupnog šećera

Sjediniti sve sastojke i umesiti glatko testo, ostaviti da nadolazi oko pola sata, otprilike da se udvostruči.
Radnu površinu posuti brašnom, pa podeliti testo na 4 jednaka dela i razvući oklagijom na debljinu od oko 1cm.
Izmešati sastojke za fil, pa premazati koru u tankom sloju. Pokušajte da svaki put iskoristite ¼ fila, ako niste sigurni, izmerite masu, pa je unapred podelite, kako bi sve rolnice bile jednako filovane.
Uviti koru u rolat svaku rolnu seći na 10 , ako je moguće jednakih komada.
Obložiti pleh papirom za pečenje i ređati rolnice tako da strana koju je „pritisao“ nož prilikom sečenja ide na pleh. Možete ih malo i prstima zatvoriti, ali nije neophodno.
Ostavite protora između rolnica, još će da narastu.
Ostavite da odmore još oko pola sata u plehu ( za to vreme može da se ugreje rerna na 200 stepeni), pa premazati razmućenim jajetom i posuti šećerom i/ ili listićima badema.
Peći dok lepo ne porumene, obično ne treba više od 10 do 15 minuta.

Idu odlično uz „glog“, skandinavsko kuvano vino, ali lepo „prolaze“ i bez njega.