Da naše bake i prabake čuju kako bi se u špajzu, među teglama tradicionalno napunjenim ajvarima, pinđurima, somborkama, pa kompotima, pekmezima i džemovima moglo naći nešto tako kao što je ljut džem – samo bi sumnjičavo zavrtele glavom. Što bi moja baka rekla: to kod nas nije običaj!
Nova vremena – novi i običaji, pomešale se kuhinje i ukusi i sve je više onih koji vole da tradicionalnom zalogaju dodaju ezgotični začin. E ovaj džem spada u tu kategoriju: dodatak neobičnog, dobrog ukusa. Savršeno se slaže sa mesom, a lepo ide i uz ribu. Ni kanapei se neće buniti ako dodate mrvicu kao ukusni ukras.
Na kraju, ali nikako najmanje važno – lako i relativno brzo se pravi i ne zahteva mnogo materijala.
600 gr ljutih papričica ( Koliko su one ljute, toliko će i džem biti „opasan“. Ne preterujte sa ubitačnim sortama, nije cilj da nekom pozli.)
400 – 450 gr mesnate crvene paprike, kao za ajvar
Ne smeta ako se doda neka zrela šljiva ili breskva u sezoni. Voće očistiti i od kore.
1 kg šećera
1 litar jabukovog sirća ( gledajte da koncetracija sirćetne kiseline bude oko 5%
Pektin (dodatak za džem, kupuje se u kesicama kao džem-fix) ; nije obavezan, ali olakšava i ubrzava ukuvavanje
2 kašičice soli
Rukavice, najbolje hiruške, obavezno!
Prvo i najvažnije: navucite rukavice i pazite da ne dodirnete oči tokom pripreme. Bez rukavica možete ozbiljno opeći ruke, a o ljutini i osetljivosti očiju bolje da ne pričam.
Očistite papričice. Ko sme ( a valjalo bi) neka proba koliko su ljute. Najžešći deo je u semenu, pa, ako volite ljuće, ostavite više semena. I obratno.
Slatku crvenu papriku očistite regularno, njeno seme vam nije potrebno.
Dok čistite papriku, stavite u dublji sud sirće i šećer. Trebalo bi da se kuvaju na srednjoj temperaturi bar pola sata. Šećer treba potpuno da se otopi i da se ukuva u sirup. Ne očekujte da bude baš gust kao za slatko, ali svakako ne ni sasvim redak.
Očišćenu papriku ubacite u procesor (takoreći „secka“) i dobro usitnite. Dodajte soli i ubacite u sirup od sirća i šećera. Ako ste planirali i voćke, dodajte i njih. Sredstvo za želiranje pripremite po uputstvu sa kesice i dodajte džemu. Trebalo bi da se ukuvava još 30 do 60 minuta. Ovaj prilično komotan okvir zavisi od samih paprika i količine vode u njima, pa iskoristite oproban metod sa hladnom tacnicom: spustite pola kašičice na tanjirić, možete staviti i u frižider, ako se zgušnjava – to je to. Imajte na umu da će džem sa pektinom (džem-fix) da se stegne tek kad se ohladi.
Dok se džem kuva, pripremite teglice, one sasvim male su veoma podesne, jer se ovaj džem ne troši „na kilo“, a može da bude i lep, originalni poklon. Dobro oprane teglice zagrejte i ujedno sterilišite u rerni.
Dalje znate: vruć džem u vruće tegle, možete ih samo prekriti čistom krpom dok se ohlade, najbolje preko noći, a možete ih i zatvoriti i okrenuti naopako, opet dok se ne ohlade.
Regularno stoji u špajzu, ali, kad otvorite teglicu, treba da bude u frižideru.